Waarmee vervang je vlees?!

Als je nog niet zo thuis bent in de vegetarische keuken kan ik me best voorstellen dat het lastig is om te bedenken wat je dan bij je aardappels en groente eet. Of wat je door de nasi doet en hoe je een lasagne maakt zonder gehakt. In deze blog vertel ik je waar ik het vlees in gerechten meestal mee vervang!

Aardappels/groente/?
Een bordje met alleen aardappels en groente is wel een beetje triest vind je niet?! Daar hoort echt wel iets in thuis ter vervanging. Gelukkig zijn daar plenty opties voor! Vroeger at ik bij zo’n gerecht vaak een hamburgertje, een duitse biefstuk of tartaar of een gehaktbal. Zelf ben ik enorme fan van groenteburgers/groenteschijven. Ik vind ze lekker smaken en je krijgt zo extra groente binnen! Met een beetje chilisaus erop vind ik ze nóg lekkerder. Garden-gourmet heeft ‘hamburgers’ die ik echt naar vlees vind smaken. Ik durf te wedden dat als je het niet zou weten en een hap neemt je het verschil niet eens merkt. Gewoon te koop bij de appie!

Pastagerechten
Italiaans is zeker één van mijn favoriete keukens! Vroeger at ik kip of gehakt in de pasta, of zelfs vis. Wat mij betreft hoef je in pasta niet per se een vleesvervanger te gebruiken. Een goed gevulde pasta met een lekkere saus en wat kaas is voor mij al voldoende. Zelf doe ik er vaak wat extra kaas bij zoals mozzarella of fetakaas.
Wil je toch iets ter vervanging in je pasta? Gebruik dan vega gehakt of kipstuckjes van de vegetarische slager. Voor mij heeft dit geen enkele toegevoegde waarde maar iedereen moet het voor zichzelf uitproberen :)

Zin gekregen in pasta? Probeer deze pasta-pesto eens met gegrilde groentes!

Oosterse gerechten
Voor gerechten zoals nasi of bami vind ik tofu en tempeh echt een goede vervanging! Tofu en tempeh zijn gemaakt van sojabonen en kunnen goed een marinade in zich opnemen. Je kunt het dus lekker marinderen met bijvoorbeeld ketjap of sojasaus. In de nasi doe ik bijvoorbeeld gesneden stukjes tofu gemarineerd in ketjap/knoflook. Het heeft iets weg van kip.
Wist je dat ei ook een prima vleesvervanger is? Heerlijk toch, een gebakken eitje op je bami.

Wraps/taco’s
I love wraps! Vroeger at ik wraps vooral met stukjes kip en groente. Inmiddels heb ik hier een goed alternatief voor gevonden namelijk: FALAFEL! Daar ben ik me toch een partijtje fan van. Echt heel lekker. Falafel is gemaakt van kikkererwten en dus hartstikke gezond. Combineer met hummus of tzatziki en rauwkost in een wrap en je hebt een lekkere lunch. Zie dit recept!

TIP: Gezouten pijnboompitten als spekjes
In een Hollandse stamppot of in een salade geitenkaas vond ik gebakken spekjes stiekem toch wel lekker. Het zoute en knapperige maakt het lekker en ik bedacht gezouten pijnboompitten als alternatief. Laat de pijnboompitten in een klein laagje olijfolie met veel zout marineren en bak ze kort in de pan. Hierna kun je ze door een stamppot roeren of over een salade heen strooien.

Op brood
Ik neem stiekem wel een beetje aan dat je zelf goed kunt bedenken what else je op brood kunt smeren als je besluit geen salami meer te eten. Zoet beleg en kaas liggen natuurlijk erg voor de hand maar wist je dat groente ook erg lekker kan zijn op je brood?
Maak bijvoorbeeld muhammarah van zoete paprika’s, eet een lekkere hummus van kikkererwten of kijk eens naar dit broodje met guacamole en champignons!

Noten en zoals eerder genoemd eieren zijn goed ter vervanging van vlees vanwege hun voedingswaarden. Noten zijn ook goed te verwerken in je avondeten! Kijk bijvoorbeeld eens naar deze Thaise noodle salade met pinda’s.
Eieren zijn goed te verwerken in een quiche of hartige taart. Ik zal binnenkort eens een lekker ei-receptje met jullie delen :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s