Mijn eerste week Intermittent Fasting

Op maandag 27 april 2020 ben ik begonnen met Intermittent Fasting. In deze blog post vertel ik je mijn ervaringen van dag tot dag. Ter voorbereiding van de start las ik het boek ‘Intermittent Fasting’ van Nanneke Scheurs & José van Riele. Hierin kreeg ik de tip om de app ‘Zero’ te downloaden. In deze app kun je je vast periodes timen en ook een alarm instellen voor wanneer je ‘eating window’ (de tijd waarin je kunt eten) van start gaat. Wil je meer weten over waarom ik hieraan ben begonnen en wat het precies is, lees dan eerst deze post ;)

Misschien nog goed om te weten dat ik een onregelmatige baan heb. Soms begint mijn dienst om 07:00 ’s ochtends en soms pas om 14:30. Nachtdiensten heb ik sporadisch. Ik koos deze week om te starten omdat ik de eerste vier dagen van deze week geen vroege diensten had. Het leek me goed om rustig te beginnen en zag er tegenop om eerst 5 uur te moeten werken voordat ik iets kon eten. Eerst even rustig wennen aan mijn nieuwe eetpatroon!

Maandag
Dag één! Zoals ik al zei geen vroege dienst, maar een lekker dagje vrij. Ik stond om 09:00 op. Dat scheelt een hoop als je pas om 12:00 voor het eerst kunt eten, dan heb je slechts 3 uur te overbruggen. Normaal gesproken eet ik vrij snel nadat ik op stond dus ik was benieuwd of ik een honger gevoel zou ervaren.
Nou, dat viel erg mee! Ik begon de dag met een glas lauw water met citroen en deed wat in het huishouden. Voordat ik ging ontbijten heb ik nog twee glazen water en een glas groene thee gedronken. Om 12:00 ging mijn alarm uit de app en kon ik genieten van een goed gevulde havermout bowl. De bowl was zo vullend dat ik tot aan mijn laatste eetmoment om 18:00 geen trek had. Als avondeten at ik een bloemkool curry.

Dinsdag
Omdat ik maandag mijn laatste hap rond 18:00 naar binnen schoof was mijn volgende eetmoment weer om 12:00. Ik werd rond een uur of acht wakker en had al snel een beetje trek. Met veel water en thee kon ik het goed volhouden tot 12:00. Ik at een bak soja yoghurt met granola en vers fruit. Rond 18:00 een goed gevulde quinoa salade waarmee ik het de rest van de avond prima uithield.

Woensdag
Ook woensdag at ik weer binnen een ‘eating window’ van 12:00 tot 18:00 en dat ging prima! Ik merk dat mijn lichaam prima af kan met een stuk minder voeding en op wat lichte hoofdpijn in de ochtend na had ik geen klachten. Zeker in de avond heb ik na het eten tot aan het slapen geen trek.

Donderdag
Op deze dag was ik een beetje chagrijnig. Ik weet niet of het door het vasten kwam want ik voelde me niet slap of moe en had ook niet per se honger. Ik had een late dienst en was benieuwd of ik vandaag in de avond wel trek zou krijgen omdat ik na het laatste eetmoment om 17:30 op de afdeling nog wel 5 uur door moest werken. Ik at twee groente burgers met een goed gevulde salade en heb mijn dienst zonder honger doorstaan :)

Vrijdag
Dit was de dag waar ik het meest tegenop zag omdat mijn wekker om 06:15 ging voor werk en ik dus eerst 5 uur moest werken voordat ik eten binnen kreeg. Het was inderdaad wel de moeilijkste dag van de week. Al rond een uur of 10 begon mijn maag te knorren en moest ik het nog 2,5 uur uitzingen. Zwarte koffie helpt wel goed om het honger gevoel te dempen en een paar grote glazen water helpen ook! Het was wederom gelukt. Om mijn succes van de afgelopen 4,5e dag te vieren trakteerde ik mezelf op deze gezonde pizza! Vrijdag avond heb ik wel last gehad va honger gevoel. Ik ging vrij laat slapen (00:00) en ging met een knorrende maag naar bed wat het in slaap komen niet echt ten goede deed.

Zaterdag
Ja… Zaterdag. Weekend. Ik ging vrijdag avond met honger slapen en werd midden in de nacht kotsmisselijk wakker. Ik moest overgeven en dit hield aan tot het middaguur. Ik heb geen idee waar dit vandaan kwam en of het te maken had met het vasten. Kleine beetjes die ik probeerde te eten kwamen er snel weer uit. Richting het einde van de middag voelde ik mij langzaam beter en kon ik weer wat eten. Ik besloot een voedzame maaltijd te maken met veel groenten en optijd te gaan slapen. Op deze dag heb ik mij niet gehouden aan de ‘eating window’ omdat ik vroeg in de ochtend al probeerde iets binnen te krijgen. Of misschien heb ik me er uiteindelijk toch aan gehouden want die eerste kleine beetjes voedsel kwamen er toch weer uit :P

Zondag
Na de vreselijke zaterdag stond ik zondag gelukkig een stuk beter op. Ik had lekker uitgeslapen en maakte voor mijn ontbijt om 12:00 deze superfood bowl! Een voedzame maaltijd die me zeker een paar uur op de been zou moeten houden.

Conclusie
Op een nare zaterdag na ben ik positief over mijn eerste week vasten! Ik heb gemerkt dat je lichaam echt prima een tijdje zonder voedsel kan en dat een honger gevoel vrij snel weggaat ookal eet je niet. Zwarte koffie helpt goed tegen het honger gevoel. Of ik ben afgevallen durf ik niet te zeggen, zoals ik al zei heb ik geen weegschaal omdat ik die getalletjes frustrerend vindt. Om een ‘kickstart’ te geven aan dit avontuur heb ik nog geen ‘alles mag dag’ gehad, maar dat ga ik aankomende week wel doen. Het moet leuk blijven en als echte ‘foodie’ wil ik blijven genieten van al het lekkers op de markt!

Op mijn instagram account deel ik ook veel informatie en ervaringen over IF! Volg je mij al?!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s