Intermittent fasting: Wat is het en waarom ben ik eraan begonnen?

Normaal gesproken kickboks ik zo’n 3 keer per week en eet ik redelijk gezond, maar snoep ook regelmatig en van een biertje in de kroeg ben ik ook niet vies. Mijn gewicht bleef hierdoor mooi op peil. Maar toen… kwam corona! BAM sportschool dicht. Da’s balen… Voor thuissporten ben ik écht niet te motiveren dus op werken en af en toe een wandeling na had ik weinig beweging meer. Na een maand zag ik aan mijn lichaam dat ik wel wat kilootjes was aangekomen. Een weegschaal heb ik niet dus hoeveel exact geen idee, maar ik schat toch wel een kilo of vier. Dat wil ik er graag af hebben maar zoals ik al zei is thuissporten niet mijn ding. Er moet iets aan mijn eetpatroon veranderen.

Na wat research op internet kwam ik Intermittent Fasting (IF) tegen. Dat leek mij wel wat om te proberen. Ik bestelde het boek ‘Intermittent Fasting’ van Nanneke Scheurs & José van Riele. Ik heb voor deze methode gekozen omdat ik absoluut geen zin had om calorieën te moeten tellen of bepaalde voedingsmiddelen te moeten schrappen zoals bij een koolhydraatarm dieet. Hoewel ik hieraan ben begonnen om gewicht te verliezen heeft IF nog veel meer voordelen!

Wat is het?
Bij IF ligt de nadruk niet op wát je eet, maar wanneer je eet. Met deze methode ben je periodiek aan het vasten. Dat houdt in dat je gedurende een periode niets eet. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, bijvoorbeeld de 5:2 methode. Bij deze methode eet je 5 dagen in de week ‘normaal’ en vast je 2 niet aan één gesloten dagen. Dus bijvoorbeeld op maandag en donderdag. Op de vastdagen eet je 600 kcal.
Er is ook nog een andere methode, namelijk de 16:8. Dat houdt in dat je van de 24 uur op een dag 16 uur aan het vasten bent en gedurende 8 uur wel kunt eten. De uren die je slaapt tellen ook mee (die zijn een makkie kan ik je vertellen!), zo kun je bijvoorbeeld eten van 11:00 tot 19:00. Dit houdt je gedurende een week vol met uitzondering van één ‘Alles mag dag’. Tijdens de vastenuren kun je wel onbeperkt water, thee en zwarte koffie drinken. Zolang je maar geen calorieën binnen krijgt die het vasten doorbreken.
Ik ga zelf nog een klein stapje verder en kies voor de 18:6 methode, waarbij je dus 18 uur per 24 uur aan het vasten bent. Eten doe ik in een ‘eating window’ die in mijn geval van 12:00 tot 18:00 loopt.
In deze blog vertel ik je meer over wat IF precies is!

Ben je benieuwd hoe mijn eerste week is gegaan? Volg dan deze blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s