Beginnen met Intermittent Fasting? Mijn beste tips

Misschien volg je mij al een tijdje op Instagram of lees je mijn blogs en ben je enthousiast geworden over Intermittent Fasting. Een doel zou kunnen zijn om af te vallen zoals dat bij mij het geval was of je wilt je fitter en energieker voelen. Je kunt er ook mee beginnen zonder specifiek doel om gewoon eens te ervaren hoe je lichaam en geest reageren op vasten. Hoewel dat voor mij niet het eerste doel was ben ik nu wel blij met de wetenschap dat ik prima functioneer op minder eten. Wat je doel ook is, beginnen kan lastig zijn. In dit artikel geef ik je mijn beste tips om met IF te starten :)

 1. Informeer jezelf
  Voordat je begint aan iets nieuws moet je natuurlijk wel goed weten wát je precies gaat doen. Lees je daarom, voordat je gaat beginnen met IF, goed in over het onderwerp. Daar kun je verschillende bronnen voor raadplegen. Ik heb zelf het boek ‘Intermittent Fasting’ van Nanneke Scheurs & José van Riele aangeschaft via bol.com en dit eerst helemaal uitgelezen voordat ik begon. Daarnaast heb ik op het internet gezocht naar meer informatie. Hieronder een rijtje met wat fijne internetpagina’s:

  https://happyhealthy.nl/intermittent-fasting/
  https://www.jasperalblas.nl/intermittent-fasting/
  https://sochicken.nl/intermittent-fasting-ervaringen

  Ik heb zelf ook een klein artikel geschreven met de belangrijkste informatie over IF die je hier kunt lezen.
 2. Stel een doel
  Om gemotiveerd te blijven is het goed om te weten waarom je dit aan het doen bent. Zo kun je jezelf op moeilijke momenten het einddoel voorstellen wat je motiveert om door te zetten. Nou moet ik eerlijk zeggen dat mijn doel wat vaag is. Ik wil graag gewicht verliezen maar ik heb bewust geen weegschaal. In het verleden heeft dat ellendige ding me vaak gedemotiveerd en ga ik liever uit van het plaatje in de spiegel. Hier heb ik natuurlijk wel een beeld van in mijn hoofd maar is moeilijk concreet onder woorden te brengen. Het plaatje in mijn hoofd geeft me in ieder geval voldoende motivatie. Ook heb ik before foto’s van mezelf gemaakt in bikini. Hier kijk ik soms naar als ik het moeilijk heb en denk dan: ja daar moet wat vanaf. Ook hoop ik over een tijdje after foto’s te hebben waarin in duidelijk verschil te zien is.
  Voor sommigen helpt het om een moodboard te maken waarop je doel visueel zichtbaar is en deze ergens op te hangen.
  Als je doel is om je fitter en energieker te voelen kun je opschrijven hoe je je voelt wanneer je doel is bereikt. Wat is er dan anders? Zijn er dingen die ik wil en nu niet kan, maar dan wel?
  Sta in ieder geval voldoende stil bij je doel en denk er goed over na. Vlak voordat ik begon met IF schreef ik dit artikel waarin ik uitleg waarom ik eraan ben begonnen.
 3. Maak een plan
  Nu je weet wat IF inhoudt en welk doel je ermee beoogt is het tijd om een plan te maken. Als je je al een beetje hebt ingelezen weet je dat er verschillende methodes zijn waarop je kunt vasten. Denk ook hierbij na wat voor jou haalbaar is en wat past in je dagelijks leven. Het is goed om na te denken wat dingen zouden kunnen zijn die het vasten in de weg kunnen zitten. Moet je bijvoorbeeld iedere dag heel vroeg opstaan dan zou de 16:8 methode kunnen werken waarbij je om 10:00 en om 18:00 eet. Heb je geen zin om iedere dag bezig te zijn met IF dan kun je er ook voor kiezen om 1 dag in de week te vasten, bijvoorbeeld in het weekend waarin je weinig plannen hebt of op een doordeweekse vrije dag.
 4. Bouw rustig op
  Je weet wat IF is, wat het doel ervan is en hoe je dit gaat aanpakken. Dan kun je eindelijk gaan beginnen! Ongeacht van welke methode je hebt gekozen is het goed om het rustig op te bouwen. Ben je gewend om om 07:00 te ontbijten dan is dit uitstellen naar bijvoorbeeld 12:00 wel een hele grote stap. Bouw het rustig op. Begin bijvoorbeeld eens met een uurtje later te ontbijten en bouw dat langzaam uit. Het tempo is geheel aan jou. Ik ben begonnen met de 16:8 methode maar vond dit weinig uitdagend waardoor ik na een paar dagen al op de 18:6 methode ben overgestapt. Het is niet erg om een week of 2 te doen totdat je bent opgebouwd naar je uiteindelijke gekozen methode. Gun jezelf de tijd.
 5. De app ‘Zero’
  Ik gebruik een app om mijn vast- en eettijden te timen. Ik vind de app ‘Zero’ prettig omdat het overzichtelijk is en makkelijk in gebruik. De app laat je zien hoe lang je al aan het vasten bent en hoe laat je weer kunt eten. Ook geeft het een overzicht aan het einde van de week met hoe veel uur je iedere dag hebt gevast. Een goede app voor motivatie en inzicht!

Ik ben geen diëtist of expert maar vind het wel heel leuk om mensen te helpen. Wil je mijn advies of heb je een vraag, zoek dan contact met mij via de DM op mijn instagram @vegaliek.

6. Houdt vol!
Als je echt een verandering wil dan zul je IF langer moeten volhouden. Niemand is ooit slank geworden van een week minder eten. Mijn ervaring is dat het goed vol te houden is en dat het iedere week gemakkelijker wordt. Wat mij betreft is vasten echt een kwestie van wennen dus geef jezelf hier dan ook de tijd voor. Binnenkort een nieuw artikel met mijn beste tips om IF vol te houden.

Mocht je besloten hebben om te starten, heel veel succes! :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s