IF blog: Tips tegen trek

Misschien ben je al begonnen met IF of ben je op voorhand benieuwd wat je kunt doen tegen trek. Voorheen noemde ik trek eigenlijk altijd honger, maar ik heb mij laten vertellen dat honger iets is dat de Westerse wereld eigenlijk helemaal niet kent. Mijn moeder zei vroeger dan ook altijd ‘kindertjes in Afrika, die hebben honger!’. Vond ik onzin want ook ik had soms een knorrende maag maar dat is natuurlijk niets in vergelijking met arme mensen die daadwerkelijk sterven van de honger.

In de eerste dagen dat ik IF deed werd ik echt een beetje flauw van de trek. Ik voelde me slap, had lichte hoofdpijn en was soms zelfs een beetje duizelig. In mijn ervaring had ik dit soort klachten écht alleen in de eerste dagen. Het is een kwestie van wennen en je moet je lichaam de tijd geven om te oefenen om over te gaan op vetverbranding.

Wist je dat mensen tot 50 dagen zonder voedsel kunnen? In tegenstelling tot drinken, zonder drinken houd je het slechts 3 dagen uit.

 1. Zwarte koffie
  Ja, zwarte koffie is iets dat ik heb leren drinken in mijn eerste week IF. Normaliter dronk ik koffie met havermelk of een lekkere cappuccino. Alle soorten melk bevatten calorieën en die kun je nou net niet gebruiken tijdens het vasten. Calorieën doorbreken het vasten namelijk en in plaats van dat je lichaam vet verband gaat het de melk verbranden, en dat is precies wat je niet wil. Zwarte koffie dus. Ik was er eigenlijk vrij snel aan gewend en het helpt tegen trek! In mijn eating window kies ik toch nog steeds voor m’n koffie havermelk :)
 2. Water en thee
  Iedere ochtend start ik de dag met lauw water en citroensap. Omdat de calorieën die hierin zitten te verwaarlozen zijn heeft dit geen negatief effect op de vastenperiode. Een groot glas water of een kop groene thee stilt ook honger. Ik drink veel water tijdens het vasten, zeker in de ochtend. ’s Avonds minder want dan moet ik ’s nachts naar het toilet.
 3. De laatste maaltijd
  Zorg ervoor dat de laatste maaltijd die je eet voor je vastperiode begint rijk is aan vezels en eiwitten. Deze verteren het langzaamst en geven je daardoor langer een verzadigd gevoel. Koolhydraten verteren relatief snel dus na een bord pasta heb je snel weer honger. Kies dus voor een grote portie met voldoende voedingsstoffen!
 4. Geef je lichaam de tijd om te wennen
  In bijna iedere blog die ik schrijf over IF heb ik het over gewenning. Dit is dan ook waar het voor mij bij IF om draait. Ik ben er heilig van overtuigd dat je lichaam gewend is aan bepaalde soorten eten en de tijden waarop je eet. De beste tip die ik kan geven is dan ook om IF gewoon eens een tijdje te proberen en je zult merken dat je steeds minder last hebt van trek of honger.
 5. Besteed er geen aandacht aan
  Een knorrende maag kan best irritant zijn maar duurt vaak niet lang. Mijn eigen ervaring is dat ik op sommige momenten best een knorrende maag kan hebben maar wanneer ik dat een kwartiertje negeer of een glas water drink gaat het ook weer weg. Probeer er niet te veel mee bezig te zijn en zoek afleiding.
 6. Progameer je lichaam
  Zoals ik net al zei is IF wat mij betreft een kwestie van wennen en weet je lichaam op den duur wanneer het voedingsstoffen krijgt. Wanneer je consequent rond dezelfde tijden eet zul je merken dat trek gevoelens pas komen vlak voor de momenten dat je gaat eten. Omdat ik onregelmatig werk en tijdens werk ‘vast’ zit aan de eetmomenten op de afdeling heb ik mijn programma daarop afgestemd en eet ik ongeveer om half 1 en om half 6. Als je dit langer aanhoudt zul je merken dat er buiten die tijden nog weinig sprake is van honger.
 7. Zintuigen
  Probeer, wanneer je trekt hebt, te voorkomen dat je eten ziet of ruikt. De geur van vers gebakken broodjes of een foto van een lekker gerecht kan ook maken dat je trek krijgt. Ga niet naar de supermarkt, kijk geen kookprogramma’s en vermijd de foodies op instagram.

Ben je benieuwd hoe mijn eerste week IF is gegaan? Lees dan dit artikel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s