Weer lekker in m’n vel met Orthomoleculaire therapie!

In de zomer van 2019 had ik een beetje een ‘mental breakdown’. In de maanden en jaren daarvoor is er veel in mijn familie gebeurd en heb ik veel te weinig aan mezelf gedacht. Ik was helemaal op, had nergens meer zin in en zat niet lekker in m’n vel. Hoewel de stress een grote rol had gespeeld in deze ‘mental breakdown’ bleek ik ook nog eens de ziekte van pfeiffer te hebben waardoor ik doodmoe was. Ik deed een stap terug op werk (lees 3×4 uur per week werken in plaats van 36 uur) en ging naar een psycholoog. Hoewel het na een paar maanden al stukken beter ging bleef ik vrij vermoeid en zat ik nog steeds niet zo lekker in m’n vel. Ik besloot naar een Orthomoleculair therapeute te gaan om te kijken of zij iets voor mij kon betekenen.

Een wat?
Een orthomoleculair therapeut. Dat is iemand die je kan helpen met allerlei gezondheidsklachten door te kijken naar alle biochemische processen in je lichaam zoals de darmwerking, je hormoonhuishouding, energetische blokkades, stress, intoleranties en allergieën en ook naar de vitamines en mineralen in je bloed. Dit wordt onderzocht door middel van een bloedtest en een intake gesprek. Gezondheidsklachten kunnen worden aangepakt door het voorschrijven van een bepaald dieet, slikken van voedingssumplementen of door andere lifestyle interventies. Geen chemische pillen of operaties zoals in de reguliere geneeskunde dus!

Mijn ervaring
Een vriend van mij ging met darmklachten naar een orthomoleculair therapeut en ook op Instagram zag ik hier steeds meer over. Ik wilde het ook proberen en zocht gewoon via google naar een therapeut bij mij in de buurt. Zo kwam ik op de website van Ellen Geerlings. Haar vriendelijke gezicht en informatie op de website spraken me aan en ik maakte een afspraak. Voor de afspraak moest ik via internet wat vragenlijsten invullen over mijn klachten en levensstijl, daarna volgende het intake gesprek. Ellen ontving mij super vriendelijk en legde goed uit hoe zo’n traject in z’n werk gaat. Mijn voornaamste klachten waren vermoeidheid en niet lekker in mijn vel zitten. Direct in het eerste consult werd er met een vingerprikje wat bloed afgenomen voor het onderzoek. Na 3 weken waren de resultaten binnen en ging ik opnieuw bij Ellen op bezoek.

Resultaten bloedtest
Ongelovelijk hoeveel informatie ze kunnen halen uit een klein beetje bloed van zo’n vingerprikje! Ik kreeg een snelbinder met 7 pagina’s aan resultaten uit mijn bloedtest. Ellen nam al deze resultaten met mij door en nam de tijd om alles in begrijpelijke taal uit te leggen. Hieronder de opvallendste resultaten:

 • Een tekort aan vitamine B12 en vitamine D
 • Een tekort aan zo’n beetje alle mineralen zoals magnesium, zink, jodium, ijzer etc.
 • Een hormonale disbalans
 • Energetische blokkade door elektrosmog
 • Een ‘lekkende’ darm
 • Lactose intolerantie
 • Gluten (met name tarwe) intolerantie
 • Hoge ontstekingswaarden

Pfoeewwww daar schrok ik eerst een beetje van! Er zat echter wel een logische verklaring achter. De lekkende darm wordt veroorzaakt door de gluten en de lactose. Daar kunnen mijn darmen schijnbaar niet zo goed tegen (wist ik niet eerder! had ook geen darmklachten dus ik vond het verassend). Door die darmschade worden vitaminen en mineralen niet goed door het lichaam opgenomen wat het tekort verklaard. Gezond eten wil dus niet zeggen dat je voldoende voedingsstoffen in je bloed hebt! Als je darmen al die gezonde stoffen niet opnemen heb je er weinig aan.
De ontstekingswaarden waren te verklaren door de pfeiffer, dat is immers ook een ontsteking en de hormonale disbalans was te verklaren doordat ik even daarvoor mijn spiraal had laten verwijderen en mijn lichaam zichzelf nog aan het herstellen was. De energetische blokkade door de elektrosmog was iets dat Ellen veel tegen kwam. Het wordt veroorzaakt door stralingen van WiFi en je telefoon.

Advies
Na de hele waslijst aan resultaten door te hebben genomen geeft Ellen je een advies over hoe je je leefstijl kunt aanpassen om je klachten te verminderen. In mijn geval was het eerste advies om een tijdje geen gluten en lactose meer te eten. Nou vond ik die lactose (dat komt uit koemelk) niet zo’n probleem omdat ik vaak kies voor veganistische opties en daar zit geen lactose in. Alleen het vermijden van kaas vond ik wel even balen want dat is op z’n tijd wel erg lekker! Maar goed, alles om beter in m’n vel te zitten. De gluten vond ik wel een dingetje. Dit zit namelijk in heel veel dagelijkse producten zoals brood, crackers, pasta maar ook in veel sauzen, in sommige chips en in koekjes. Daarnaast adviseerde ze mij om wat voedingssuplementen te nemen:

 • Vitamine B12: dit krijg je eigenlijk alleen uit dierlijke producten en met mijn vegetarische levensstijl had ik al wel verwacht dat ik hier een tekort aan zou hebben. Vitamine B12 is belangrijk voor de werking van je lever en zeker met mijn pfeiffer (die een ontsteking in je lever veroorzaakt) was dit een belangrijke!
 • Multivitamine: omdat ik zo veel tekorten had adviseerde Ellen mij ook om een multi te nemen om al die tekorten snel aan te vullen.
 • Ashwaganda: hier had ik nog nooit van gehoord! Ashwaganda is een kruid dat helpt tegen stress, angst, depressie en werkt ontstekingsremmend. Daarnaast ondersteund het de hormoonhuishouding, gaat het celveroudering tegen en werkt het spierversterkend.

Wat ik ook niet wist is dat de goedkope vitaminenpotjes van de Kruidvat of Hema helemaal niet zo goed werken. Deze vitaminen zijn vaak chemisch en plas je zo weer uit. Bij Ellen kon ik de geadviseerde suplementen direct kopen en die zijn van het merk Vitakruid. Niet goedkoop maar wel werkzaam.

Tot slot adviseerde Ellen mij om mijn telefoon wat vaker weg te leggen tegen de elektrosmog.

Met dit advies ging ik de deur uit en direct naar de supermarkt om wat glutenvrije producten in te slaan. Zeker in de wat grotere supermarkten is er een groot aanbod aan producten maar ik moet eerlijk zeggen dat dit toch wel even anders smaakt dan de reguliere producten. Met name glutenvrij brood smaakt echt anders en vind ik persoonlijk dan ook niet zo lekker. De crackers, koekjes en havermout daarin tegen zijn wel goed te doen!

Resultaat
Het is inmiddels ruim 4 maanden geleden dat ik met dit advies bij Ellen de deur uit liep en jullie zijn vast benieuwd naar mijn bevindingen… Daar kan ik met één woord antwoord op geven: Wauw! Ik begon al heel snel een verschil te merken in mijn energieniveau en ging steeds lekkerder in mijn vel zitten. Tijdens de pfeiffer periode was sporten bijvoorbeeld haast niet te doen en ging ik met moeite 1 keer per week. Nu, 4 maanden later, voel ik me topfit en ben ik weer lekker 3 à 4 keer per week aan het sporten. Ik voel me gezond, fit en energiek! Ik zit lekker in mijn vel en heb veel minder last van neerslachtigheid.
Ik heb iets afgebouwd met de multivitaminen en ashwaganda (ik neem ze nu ongeveer 3 keer per week in plaats van dagelijks) omdat ik heel gezond eet en denk dat ik zo wel voldoende binnen krijg. Ik heb ongeveer 2 à 3 maanden helemaal geen gluten en lactose gegeten. Lactose vermijd ik nog steeds omdat ik merk dat ik daarvan last krijg van mijn darmen. Gluten eet ik wel in kleine porties maar ik blijf er mee oppassen en ben me zeer bewust van de inname.

Ik ben super tevreden over het consult bij Ellen en zou het iedereen aanraden! Ik ben er sowieso voorstander van om kwaaltjes en klachten op een zo natuurlijk mogelijke manier op te lossen in plaats van met chemische pillen die je van de huisarts krijgt. Eigenlijk is het de omgekeerde wereld dat een huisarts je zo medicatie voorschrijft zonder eerst te kijken naar je leefstijl toch?! Food is medicine :)

Heb je zelf ook klachten of ben je benieuwd hoe het met je gesteld is? Neem dan eens een kijkje op de webiste van Ellen of volg haar op instagram @Ellen.Geerlings :)

Een gedachte over “Weer lekker in m’n vel met Orthomoleculaire therapie!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s