Mijn ervaring met de Daysy

Joehoe!

Meet Daysy! Mijn nieuwste speeltje voor op m’n nachtkastje. Néé! Niet zo’n speeltje. Ik zal het je uitleggen…

Een jaar geleden liet ik mijn hormoonspiraal verwijderen. Na 7,5 jaar gebruik begon ik het idee te krijgen dat de spiraal mogelijk een oorzaak was van waarom ik vaak niet zo lekker in m’n vel zat. Ik schreef er een uitgebreide blog over, mocht je dat interessant vinden ;)

Afijn! Ik was dus niet langer beschermd tegen ongewenste zwangerschappen maar ook nog lang niet klaar voor het moederschap. Condooms in de slaapkamer vind ik ellendig (wie niet?!) en terug naar hormonale anticonceptie is voor mij geen optie meer. Ik heb ervaren dat ik mij veel beter voel zonder en dat is voor mij toch het aller belangrijkst. Ik ging opzoek naar hormoonvrije anticonceptie en na wat research kwam ik uit op een hormooncomputer.
Met een hormooncomputer kun je meten wanneer je ovuleert (en dus vruchtbaar bent) en wanneer niet. Wanneer je niet vruchtbaar bent, en je weet dus precies wanneer dat is, kun je op die dagen seks hebben zonder zwanger te raken. Het beschermt uiteraard niet tegen eventuele soa’s, daar zal je toch echt een condoom voor moeten gebruiken. Na lang zoeken en lezen heb ik de Daysy aangeschaft!

Hoe werkt het precies?

De Daysy is een cyclustracker. Iedere vrouw heeft een cyclus die gemiddeld tussen de 28 en 35 dagen duurt. De cyclus start op de eerste dag van de menstruatie en eindigt voor de dag dat je weer opnieuw ongesteld wordt. Een cyclus begint dus met de menstruatie. Ongeveer op de helft van je menstruatie ga je ovuleren. Dit houdt in dat de eierstokken één of meerdere eitjes loslaten waardoor ze in je baarmoeder terecht komen. Als er dan een spermacel bij komt kan het eitje bevrucht raken en ben je dus zwanger geraakt. Als het eitje niet bevrucht raakt ruimt je lichaam dat vanzelf op.
De Daysy is een thermometer en computer in één. Iedere ochtend, voordat je opstaat, meet je met de Daysy je lichaamstemperatuur onder je tong. Op het moment dat je ovuleerd is je lichaamstemperatuur iets hoger dan normaal. Dit registreert de Daysy en zij laat je dan weten dat je vruchtbaar bent. Dit doet zij door middel van verschillende kleuren lampjes. Bij een rood lampje ben je vruchtbaar, bij een groen lampje niet en bij een geel lampje weet Daysy het nog even niet. De Daysy moet je leren kennen en hoe langer je ‘m gebruikt hoe minder gele lampjes je te zien zult krijgen.
De Daysy is een ‘stand alone device’ en kun je dus gebruiken zonder andere apparaten. Het mooie van de Daysy is dat ze met bluetooth wel verbinding kan maken met je telefoon waarop je de Daysy app kan installeren. De gegevens worden dan inzichtelijk en je hebt een mooi overzicht van hoe jouw unieke cyclus is. Hieronder een foto van hoe mijn eerste maand eruit zag:

Je ovulatie is maar op één moment dus misschien zou je verwachten dat er maar één ‘rode dag’ tussen zou zitten. Het is echter zo dat spermacellen tot wel 5 dagen in je baarmoeder kunnen overleven. Dus zitten er nog levende spermacellen in je baarmoeder voordat je ovuleerd, kun je daarvan ook nog zwanger raken en dus ook als je ovuleerd en daarna nog seks hebt. Een eicel ‘leeft’ ongeveer 18 uur. Vandaar dat je minstens 6 rode dagen hebt, dagen waarop je mogelijk vruchtbaar bent.

Is dit betrouwbaar?!

Bij goed gebruik is de Daysy minstens net zo betrouwbaar als andere anticonceptie middelen. Met goed gebruik bedoel ik: op de juiste manier meten, er rekening mee houden dat de Daysy niet betrouwbaar is wanneer je ziek bent, en enkel onbeschermd seks hebben op de ‘groene dagen’. Daysy bestaat al 30 jaar en wordt door meer dan 500.000 vrouwen over de hele wereld gebruikt.

Mijn ervaring

Ik ben super tevreden over de Daysy! De voordelen op een rij:

  • Hormoonvrij!
  • Makkelijk in gebruik
  • Betrouwbaar
  • Mooi vormgegeven
  • Kost weinig tijd
  • Inzicht in mijn cyclus/lichaamswerking

De belangrijkste reden waarom ik dit gebruik is omdat ik geen hormonale anticonceptie meer wilde gebruiken, en ook geen condooms of ander gedoe. Het kost maar een minuutje per dag om je temperatuur te meten en ik geloof absoluut in de betrouwbaarheid van de Daysy.
Ik vind het ook prettig om mijn eigen cyclus te leren kennen. De verhoudingen van natuurlijke hormonen in je lichaam veranderen in je cyclus en kunnen ook invloed hebben op hoe je je voelt. Dat vind ik prettig omdat als ik mij ellendig voel en wéét dat het hoort bij de periode in mijn cyclus kan ik dat beter accepteren en weet ik in ieder geval waar het vandaan komt. De Daysy app laat je een mooi overzicht zien van je cyclus:

Wat trouwens ook erg fijn is, is dat er niets aan de hand is als je een ochtendje vergeet te meten. Op die dag kun je er dan natuurlijk niet vanuit gaan dat je onvruchtbaar bent maar het heeft geen invloed op verdere metingen.
In de app kun je notities maken over hoe je je voelt en of je wel of geen seks hebt gehad. Ik vind het leuk om hier mee bezig te zijn en te zien of mijn gemoedstoestand een beetje overeenkomt met wat ‘normaal is’ gezien de periode in mijn cyclus.

Ik zou de Daysy zeker aanraden!

Wil je hier meer over weten of heb je vragen? Kijk op de website van Daysy of stuur mij een DM via Instagram (@Happyliek)

Een gedachte over “Mijn ervaring met de Daysy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s