Waarom ik geen hormonale anticonceptie meer gebruik

Hi there!

Ik wil jullie graag vertellen over mijn ervaringen met hormonale anticonceptie. Het is in Nederland de normaalste zaak van de wereld om de pil te slikken of een spiraal te hebben. Ook ik heb deze beiden varianten van anticonceptie lange tijd gebruikt, totdat ik erachter kwam dat dit toch echt nadelige effecten op mij hadden. Lees je mee?!

De pil

Toen ik een jaar of 16 was wilde ik beginnen met anticonceptie. Ik had m’n eerste serieuze vriendje dus dat leek me wel nuttig ;) Volgens mij zijn er vele vrouwen met mij die de pil beschouwen als de eerste optie van anticonceptie. Ik overlegde met mijn moeder, ging naar de huisarts en kreeg daar zonder al te veel uitleg of iets de pil voorgeschreven. Ik zou helaas even niet meer weten welk soort of welk merk ik kreeg.
Mijn ervaring met de pil was niet zo best. Mijn ongesteldheid ontregelde ervan, ik werd niet ongesteld in de stopweek maar dwars door de pil heen. De ene keer duurde dit een paar dagen, de andere keer twee weken of de menstruatie bleef helemaal uit voor een aantal weken lang. Ik vond het maar niets. Ik heb het ongeveer 1,5 jaar geprobeerd, ook met verschillende soorten/zwaarte maar het bleef een drama.
In de tijd dat ik ben begonnen met de pil ben ik overigens ook behoorlijk in gewicht aangekomen.

De Mirenaspiraal

Ik was helemaal klaar met die rot pil, maar wilde natuurlijk wel beschermd zijn tegen ongewenste zwangerschap. Ik besloot, vlak voor mijn 18e, een spiraal te laten plaatsen. De plaatsing vond ik best pijnlijk en in de dagen erna had ik wat last van buikpijn, maar oké. Een hele lange tijd ben ik absoluut tevreden geweest over de spiraal. Ik vond het ideaal, ik werd niet meer ongesteld, had nergens last van en hoefde me geen zorgen meer te maken. Na 4 jaar begon mijn menstruatie weer op te komen en besloot ik een nieuwe spiraal te zetten. Deze ‘wissel’ was minder pijnlijk dan de eerste keer maar het blijft een onprettige ingreep als je het mij vraagt.

Mijn gehele adolescentie heb ik zeer wisselend in mijn vel gezeten. Ik voelde me vaak onprettig, niet fijn, onrustig, emotioneel en had last van stemmingswisselingen. Verschillende dingen heb ik geprobeerd om mij beter te voelen. Ik heb best het één en ander meegemaakt in mijn jonge leven dus heb het vaak daar aan gekoppeld. Met psychotherapie, haptonomie en een cursus mindfulness ging het steeds wel even wat beter, maar het onbehaaglijke, onrustige gevoel in mij bleef. Ik werd er knettergek van. Vaak dacht ik ‘wát is er nou?! Je bent leuk, mooi, leuke baan, prima woning, fijne vriendinnen, wat wil je nog meer?’. Alles heb ik in twijfel getrokken: verteld het onrustige gevoel mij dat ik niet bij deze partner moet zijn? Past deze baan misschien toch niet bij mij? Misschien moet je een nomadenleven leiden, past dit leven niet bij je.’ Ik wist het niet meer…

Steeds vaker hoorde ik om mij heen dat meer vrouwen zich zo voelde en steeds vaker hoorde ik een koppeling van dit gevoel met anticonceptie. Ik heb mij hier in verdiept en las inderdaad dat in de bijsluiter van de spiraal staat dat deze kan zorgen voor stemmingswisselingen en depressieve gevoelens. Ik vond het gek dat de huisarts mij hier nooit over heeft verteld; ondanks dat ik toch zeker een aantal keer bij hem was geweest voor een doorverwijzing naar de volgende psycholoog.
Hopeloos als ik was over wat ik er nog meer aan kon doen om beter in mijn vel te zitten besloot ik om mijn spiraal te laten verwijderen en eens te ervaren hoe dat is. Ik had in die tijd toch geen relatie en wat is nou belangrijker?! Ik ging naar de huisarts en liet dat ding eruit halen.

Zonder hormonen

Het is nu ongeveer een jaar geleden dat ik mijn spiraal heb laten verwijderen en IK VOEL ME TOP! Wauw, had ik dit maar eerder geweten zeg… Het gevoel van onrust, het gevoel van ‘wat is er nou mis’, de stemmingswisselingen, het almaar niet-lekker-in-je-vel-zitten, het is allemaal weg. En ik ben er heilig van overtuigd dat het komt door de spiraal. Als je er over nadenkt kan het ook eigenlijk niet anders dan dat er toch een nadeel kleeft aan deze ogenschijnlijk perfecte oplossing. De hormonen in het spiraal onderdrukken je menstruatie, dat kan toch ook eigenlijk niet goed zijn? Voor járen lang. In totaal heb ik 7,5 jaar met zo’n ding rond gelopen, en dus al die tijd nooit ongesteld geworden. Man, wat ben ik blij dat ik er vanaf ben!
In de tijd dat ik mijn spiraal liet verwijderen ben ik ook naar een Orthomoleculair therapeut geweest (een uitgebreid artikel daarover lees je hier). Dat is iemand die op basis van bloedonderzoek kijkt naar allerlei waardes in je lichaam. Bijvoorbeeld of je voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt, maar ook hoe het is gesteld met je hormoonhuishouding. Je raad het al, dat was in mijn lichaam flink ontregeld. Om mijn hormoonhuishouding weer in balans te krijgen schreef ze mij een voedingssupplement voor: Ashwagandha. Dit is een kruid dat bekend staat om vele gezondheidsvoordelen en wordt in de Oosterse geneeskunde voor allerlei kwalen gebruikt.
Ongeveer 3 maanden nadat mijn spiraal was verwijderd en ik ashwagandha ging gebruiken werd mijn menstruatie weer normaal en begon ik mij aanzienlijk beter te voelen.

Maar dan…?

Harstikke fijn dat ik weer lekker in m’n velletje zit, maar om nou moeder te worden, nee. Nog even niet. En zeg nou zelf, iedere keer condooms moeten gebruiken is gewoon niet fijn. Het is gedoe, haalt je uit het moment, het voelt minder fijn en je moet ze maar net in huis hebben op het juiste moment ;P
Het is mij al eens overkomen dat het ellendige rubbertje is gescheurd waardoor ik genoodzaakt was om een morning after pil te moeten halen. Daarin heb ik weer heel goed kunnen ervaren wat hormonen doen met je lichaam. Ik heb mij zeker 3 weken lang ellendig gevoeld. Ik was emotioneel, huilde om niets, mijn menstruatie cyclus was helemaal ontregeld, wat een toestanden weer. Dus, ook condooms wilde ik eigenlijk niet meer gebruiken.

Hormoonvrije anticonceptie

Er zijn een aantal manieren om wel bescherm te zijn tegen ongewenste zwangerschappen zonder hormonen. Een daarvan is de koperspiraal. Dat is wederom een spiraaltje dat in je baarmoedermond wordt geplaatst en het koper zorgt ervoor dat spermacellen dood gaan. Je blijft gewoon menstrueren, al zijn er wel veel verhalen van vrouwen die merken dat hun menstruatie heftiger is geworden met een koperspiraal. Hier zat ik ook niet op te wachten en daarnaast wilde ik gewoon niets meer in mijn lichaam hebben dat daar niet thuishoort.
Je hebt ook een soort vrouwencondoom. Dat is een soort cupje die je om je baarmoedermond heen doet en voorkomt dat spermacellen in je baarmoeder terecht kunnen komen. Wat mij betreft kleven hier dezelfde nadelen aan als aan een condoom. Je moet toch weer zo’n ding hebben, het inbrengen en hopen dat het goed gaat.

Een minder bekend iets is een hormooncomputer. Ik hoorde hier voor het eerst over in een podcast en was natuurlijk direct geboeid. Met een hormooncomputer houd je je cyclus bij en weet je dus wanneer je wel of niet vruchtbaar bent. Het blijft natuurlijk dan wel zo dat je op vruchtbare dagen alsnog een condoom of iets moet gebruiken maar op de dagen dat je onvruchtbaar bent heb je geen bescherming nodig en kun je onbeschermd seks hebben.
Sinds 1 januari 2021 gebruik ik ook zo’n hormooncomputer! De Daysy. Dit leuke apparaatje meet op basis van mijn lichaamstemperatuur of ik in mijn ovulatie zit (en dus vruchtbaar ben) en wanneer niet. In deze blog vertel ik je uitgebreid over mijn ervaring met de Daysy. Je kunt ook eens op de website kijken!

Wist je dat…?

De cosmetica producten die wij allemaal in huis hebben staan een negatieve invloed kunnen hebben op je hormonen? Denk aan deodorant, shampoo, schoonmaakmiddelen en make-up. Ik word mij hier steeds bewuster van en koop steeds meer producten zonder hormoonverstorende stoffen. Zodra ik hier zelf wat meer kennis over heb zal ik daar ook een leuke blog over schrijven!

Mocht je naar aanleiding van dit verhaal over mijn ervaring met anticonceptie nog vragen hebben of iets met mij willen delen kun je mij via Instagram (@Happyliek) een DM sturen!

Een gedachte over “Waarom ik geen hormonale anticonceptie meer gebruik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s